Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Att få utvecklas i sin takt. Och få vara sig själv.

DSC_0394

Snart fyller första kullen 2 år! Så fort tiden går. Och många av de 7 har mognat väl, och är i full fart på väg in i vuxenlivet, jag får glada tillrop och bilder från deras familjer.

Hjördis, är dock vad man kallar en "late bloomer". Hon är fortfarande fullt ut tonåring och precis som en tonåring är hon vuxen ena dagen, och valpig andra.

Och hon måste få tid. I grunden är hon en trygg, glad individ som är frammåt och glimten i ögat. Vissa dagar är hon dock tonårs sur och vägrar lyssna eller, faktiskt ens befatta sig med människor som jag... 

Hon är rolig, charmig, påhittig och kan verkligen gå på allas nerver!   Både hundar, katters och människors.

Det finns inget ont i henne, men, rackartyg finns det gott om!

Hon behöver tid, och mycket lek och det är precis vad hon får.

Vi leker, vi går på kurser, åker in till stan så hon, och de andra, får se lite nya grejer. Vi tränar, vi myser och framförallt låter vi Hjördis vara sig själv.

DSC_0368

- Hur vet du att Hjördis inte är mogen? När Rut var i hennes ålder var hon ju dräktig!? Vad är skillnaden?

Det är en helt berättigad fråga som jag fått flera gånger, när jag berättat om mitt beslut att inte ta kull på Hjördis iår, utan vänta tills nästa år.

Skillnaden mellan mor och dotter är enorm. När Rut var 18 månader var hon vuxen, hon var lugn och mogen. Även om hon inte ansåg att gå var ett sätt att ta sig fram, utan spring och skutt var det rätta, så fanns det en mogenhet där.

Hjördis är trygg och en härlig hund. Och kommer en dag bli en kanonmamma, när hon är redo.

Det handlar inte om att hon är "barnslig" och gillar att leka. Alla aussies leker, hela livet (det finns naturligtvis undantag), att leka med sin familj eller andra hundar handlar inte om att vara omogen. Det är att ha kul i livet.

Det handlar mer om en känsla jag har när jag ser henne i vardagen.
För mig är det viktigt att mina hundar får vara sig själva. Jag har inga krav på kadaverdiciplin jag har inga krav på att de ska vara på ett visst sätt. 

Mina hundar är individer, de har olika behov och olika sätt att tillgodose dem.

DSC_0384

Izaac till exempel ogillar valpar, har alltid gjort.
Behöver inte träffa valpar om han inte vill... När vi hade valp på besök senast ville han dock hälsa på henne, men, det ska vara på hans och inte valpens villkor, vilket, när man har med valpar att göra, är ytterst svårt.

Jag respekterar Izaacs ovilja till valpar, på samma sätt som jag respekterar hans behov av att få gå och lukta på saker i sin takt på tomten.
Det är ju inte så att han får bestämma allt, för i så fall skulle han äta ihjäl sig till exempel.

Det handlar om att ge och att ta och att tillsammans anpassa sig.

DSC_0344

Theo har ett behov av att ta tid på sig när han träffar nya människor. Han utgår från att alla är mördare och måste i sin takt få se att det inte är så.

Han tycker vi är helt blåsta (jag, resten av hundarna och människorna i huset) som bara välkomnar in vem som helst.
"hur skulle det se ut", tycks han tänka, "om alla var som ni och bara blev glad när man ser folk??"

Han har ett genuint ointresse i främmande människor på stan tex. Så han är lätt att ha med sig över allt.

Samtidigt vet han inget bättre att få ligga nära, nära och bli kliad på magen, och bli kliad på magen är något som kan göras överallt, och då, har han minsann inga skrupler! ;) Alla människor som kan klia mage är bra människor! ;)

DSC_0371

Tjejerna har tex ett behov av att sitta och spana ut. Så det gör de. På köksbordet.

Vilket får en del att haja till, men de vet vad som gäller. Är bordet dukat, är det inte en plats för hundar. Annars går det bra.

Och för de som är oroliga att vi ska äta på skitigt bord, vill jag informera om, att vi har både wettextrasor och rengöringsmedel! 

DSC_0298

Precis som alla andra relationer, precis som alla andra interaktioner. Vi lyssnar av varandra och vi samarbetar. Då blir hundarna glada, jag blir glad och alla blir glada.

De får regler att hålla sig i, så allt funkar och ingen kommer till skada och det är aldrig, eller ytterst sällan något tjafs om just det.

Det är ju inte så att vi har total anarki här i huset. Hundarna får naturligtvis regler att hålla sig i. 

Det är enligt många väldigt viktigt att visa "vem som bestämmer".

Hundar är faktiskt inte helt puckade.

De förstår mycket väl att det är du som bestämmer när det blir mat, när vi ska sova, när vi ska gå ut.... m.m

Och visar man respekt till sina djur, får man det tillbaka.

Hundarna har i årtusenden avlats, medvetet eller omedvetet, för att samarbeta med oss människor. Så de förstår, oftast, vad vi vill, om vi bara är tydliga.

Hunden kommer älska dig för den du är, oavsett titel, ålder, kön, vikt, tro eller politisk åsikt.

De känner till dina styrkor och svagheter, och kan vid tillfällen utnyttja det skamlöst! 

DSC_0324

Samtidigt finns de där för dig. Och har man terrier har man en hund som gör vad som helst för sin familj, när det behövs.

Den snällaste terrier kan bli ett monster vid behov. Och den ettrigaste terriern kan bli mjuk och len som silke vid behov.

Hundar är det bästa som finns, och de ger så mycket, så att ge dem det de behöver, är ingen uppoffring, på något vis. Det är helt enkelt en del av livet.

DSC_0388


3 kommentarer

Namn: Msud Bergkvist Fd Kihlström
Tidpunkt: 2018-02-09 12:39
Härligt att läsa, vill bara instämma i att låta hundarna få utvecklas i sin egen takt. Mitt senaste tillskott 8 månaders gamla Kasper liknar ingen av de tidigare två, tex bestämt sig för att utställning inte är ngt för honom och därför beslutat sig för att bara resa vä öra och vippa lite käckt med toppen på det hö. Ett säkert sätt att få husse på fall, han som var tveksam till ytterligare hund. Kasper är verkligen husses hund. Kram till dig och alla dina godingar.

Namn: Carin
Tidpunkt: 2018-02-09 14:01
Härlig och insiktsfull läsning. Vi har samma inställning till våra hundar.

Namn: Frida
Tidpunkt: 2018-02-10 09:54
Förstår precis vad du menar! Man måste lära sig att förstå att de är individer med olika behov, mognad och förutsättningar. Förstår man det och väger in det i både vardag och avel så blir allt så mycket lättare.

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S