Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Dygn 42 och lite tankar kring saker.

38600275_2469672139724731_8162939418856914944_n

Allt börjar falla på plats och jag glädjer mig oändligt till denna kull. Helt oplanerad, men, kommer att vara högt älskad!
När vi ultraljudade sa veterinären att jo det är valpar. Och jag sa: "Ja, jag får ta hand om dem, det är ju det jag gör, föder upp hundar"

Och jag kanske inte precis sa det jublande, det ska erkännas. Men nu har det gått många dagar och glädjen inför att ha valpar har växt ikapp, och om Ruts mage.
Hon är inte jättestor och själv tror jag på 4 valpar.

Men är det inte fantastiskt hur planer går åt skogen men blir bra ändå?

Att man planerar och planerar tills ögonen går i kors, och trots det, trots att man planerar och styr, så blir det något helt annat.

 

Man kan tycka att jag borde vant mig vid det, vid livet, men jag är väl en evig optimist och  fortsätter trots att livet gång på gång gör på detta vis, att planera.
38516077_2470038769688068_7937519211377590272_n

Jag kan lätt säga att denna valpkull, nu, är minst lika välkommen som de andra varit. Jag har minst lika mycket förväntan och glädje inför att möta de små liven om 2,5 veckor, som de andra kullarna! 

För att ta hand om valpkullar, ja det är ju det jag gör. Det är ju min hobby och det är helt underbart!
Jag kan inte låta bli att klappa Rut på magen och viska i hennes öra frågan: hur många tror du det blir?
Jag kan inte låta bli att smeka hennes lena öron och tacka henne för allt hon ger.
Jag kan inte låta bli att pussa hennes fuktiga nos och tala om för henne hur mycket jag älskar henne och att hon är den bästa hunden i hela världen! (detta är något jag gör med alla mina hundar, minst en gång om dagen, talar jag om för dem hur fantastiska de är, hur duktiga de är och hur tacksam jag är för att just du kom in i mitt liv.)

Som synes på bilden ocan har jag börjat inhandla lite grejor till valparna!   Dessa leksaker skall hängas upp i deras gym och över valphagen. 

Sen har vi valt foder och det blir: Happy Dog. Rut äter med glädje fodret och det känns sköt att jag kan kryssa den boxen på förberedelse listan. 

Nu vill Rut ha ett litet mellanmål, och som alltid med dräktiga tikar: hennes vilja är min lag.


Dygn 37

Rut mår väldigt bra i sin dräktighet, hon är en tik som trivs med det.

Hon blir lite av en diva, antagligen för att hon vet att just under denna period, så stöttar jag henne i allt och handmatar vid behov.

Hjördis är också väldigt stöttande av sin mor. Hon pysslar och tvättar och ligger nära. Hon känner att något är annorlunda.

Jag måste bara ta en liten paus från dräktighet och valpingsprat och säga hur otroligt kul det är med Hjördis, sedan senaste löpet har denna tjej mognat otroligt mycket, självförtoendet och hjärnan är på plats, hon lyssnar och har verkligen hittat sin plats i livet.

Det är superkul att se hundar mogna på detta vis och klarar hon hälsotesten i augusti så kan vi börja planera kull för henne under 2019, för jag är övertygad om att hon kommer vara en underbar mor.

38064083_2455121304513148_5609676271572221952_n

Åter till den dräktighet och kommande valpkull vi har nu. 

På grund av orsaker jag själv inte kunnat påverka har jag inte essentails som huvudfoder. Jag har varit i kontakt med huvudkontoret i Danmark och saken är utredd och de var mycket proffsiga och serviceminded.

Men just nu har jag fortfarande inte bestämt mig för om jag ska fortsätta med dem och har kontaktat olika foder företag för att se vad de erbjuder.
Jag hoppas jag under veckan får tag på ett foder som jag tycker är bra och som jag känner mig trygg med att skicka med valpköpare hem.
Problemet med att jag bor ute på vishan är att det inte är många ställen som har den mat jag erfodrar.
Då är det bra med internet! 
När jag valt foder, kommer jag också att skriva vilket! :) Rut är kräsen och vi har provat meradog, vuxenfodret gick inte alls och valpfodret i två dagar, idag ville hon inte ha det! ;)

Jag har sett över mitt föråd med vetbeds (de filtar som jag har i valplådan) och det är stabilt.

Jag har bestämt när jag ska till IKEA och handla leksaker, frottétvättlappar och så.

Så mycket av det praktiska börjar falla på plats.

Rut tycker värmen är lite jobbig och ligger gärna ute på betongplattorna där det är svalt och gott om magen. Badar gör hon dock helst inte 

Jag ser fram emot att få valpar igen och höstvalpar, blir en helt ny erfarenhet! :)
Är du intresserad av valp, tveka inte att kontakta oss, antigen via kontaktformuläret på sidan, eller så via mail: ylvahedin@hotmail.com


Vi ska ha valpar!

37747615_2444400742251871_7677788455790706688_o

 

Hoppsansa!
Så fick vi igår via ultraljud veta att Rut är dräktig, hur många är, omöjligt att säga men veterinären såg 1-3 fosterblåsor.

Hon trodde nog på några fler.

Men, vad hände då? Tänker den uppmärksamme. Det stod ju att inga valpar skulle komma förrns nästa år, fortsätter den uppmärksamme igen.

Japp, det var planen. Hälsokoll på Hjördis och ytterligare en ögonlysning inbokad i augusti på Theo, inför nästa års valpplaner att ta kull på Hjördis och Theo.

Men, ibland blir det inte som man planerat.

Måndagen efter midsommar så åkte jag och mina syskon till Uppsala, för vidare färd mot Skottland och Edinburgh på tisdagsmorgonen.

Hemma lämnade vi Mariana och Tommy som hund och barnvakt.
Rut var på sista dagen i löpet och Theo var inte så vidare intresserad.
Men, man vet aldrig sa jag, och vi bestämde att hålla dem åtskiljda ytterligare en dag.
Sagt och gjort. Jag stängde in Theo i köket med Izaac och tjejerna i biblioteket. Båda har grindar.

Jag sa hejdå till hundarna och vi bar ut våra grejer och oss själva. Satte oss i bilen. Mariana, Tommy och de 2 barnen som skulle vaktas  vinkade av oss.
När bilen lämnat tomten, vände de sig om, och ops, där satt Theo ihop med Rut. 

Jag visste inte att jag fungerat som preventivmedel med min blotta närvaro, men under de 4 år som Rut löpt så har han aldrig gjort något försök att hoppa några grindar.... Men så har jag varit hemma under höglöp också. Höjdhoppare, eller flygande hund?! Ja det är frågan!

När hängningen var klar separerades de igen och dagen efter visade han inget intresse för att öht hon löpt. Veckan fortsatte utan några andra incedenter.

Efter en vecka i Skottland kom vi hem och Rut som vanligtvis är så tydlig visade inget, och under den månad vi väntat på att få svar, har hon varit hemskt otydlig.
Inga typiska dräktighets symptom som matvägran och illamående. Men, de senaste dagarna en liten antydan till mage.

Igår hos veterinären vägde hon 9,8 kg. En uppgång med nästan 2 kilo på en hund som fortarande har midja och kännbara revben...
Jag började inse att hon nog ÄR dräktig.

Veterinären började med att känna igenom henne och, sa att ja, nog känner hon valpar. Och ultraljudet visade på detsamma.

Detta är ju inte vad jag planerat, och såklart kanske jag inte var den gladaste uppfödaren när resultatet var ett faktum.

Men, samtidigt så fick de en väldigt bra kull förra året. Jag är väldigt nöjd med dem. Hon är en bra mamma. Och, jag älskar ju valpar.
Så, min ogladhet gick över ganska snabbt och nu råder här bråda tider, vad behöver införskaffas, vad har jag kvar sen tidigare, en tripp till IKEA är ett måste, men kanske inte GeKås denna gång (jag handlar inte gärna där under semestermånaderna), vilket foder ska valparna få med sig, hur ser det ut med vetbeds.

Jag kontaktade genast mitt försäkringsbolag och sin vana trogen var de toppen! :) Jag är verkligen helt glad för AGRIA som alltid svarar och alltid stöttar.

Kullen kommer ha tema: Whoops-kullen 

och jag tänker att även det man inte planerar kan bli bra! :) 

DSC_0258

Så nu ser vi fram emot en kull!

Är du intresserad av en valp, tveka inte att höra av dig! 


Sol och värme, att tänka på!

30739824_2267354146623199_7294149014700687360_n

Nu är det sommar och varmt, som hundägare får man anpassa sig lite. Särskilt med en gammal hund. Vi går fler och kortare promenader. Hundarna är ute mest hela dagarna och jag har byggt en ny hage åt dem på andra sidan huset. Där får de lite nya upplevelser, samtidigt som man kan ligga i bädden och sova i skuggan av det blommande äppelträdet.

Detta är också, vintern till trots ett år med mycket insekter.

 

Fästingar.

Det finns inget djur i världen som jag avskyr mer än dessa as. Mina hundar har fått Bravetco och det funkar väldigt bra. Jag ger en tablett per säsong och vi ser inga fästingar på hundarna. Ja, vi bor i ett fästingtätt område och det är mycket vattensork här, och det betyder att många fästingar bär på sjukdomar.

Vad man ska ge till sin hund, ja, jag rekomenderar en tablett bravetco/säsong. Vill man inte det, finns det flera alternativ och mitt råd är att prata med veterinär om just din situation. De vet också hur vanligt förekommande fästingburna sjukdomar är i ditt område och kan hjälpa till med en riskanalys.

 

Getingar, bromsar, och annat som sticks och bits.
Våra hundar är ibland lite för nyfikna och ibland betyder det getingstick i nosen. Då är det viktigt att se hur hunden reagerar. Blir luftvägarna svullna, kontakta veterinär omgående. Här brukar bara valpar reagera på getingar, de vuxna brukar dels undvika dem, men skulle de råka få ett stick, verkar de inte påverkas nämnvärt.
Om man varit ute i skogen och hunden fått myror som bits över hela sig är det bästa att sätta hunden i duschen och tvätta av den med schampo ordentligt så alla myror försvinner.

Orm.
Blir hunden ormbiten är det direkt till veterinär som gäller. Hundar klarar ormbett särdeles dåligt och behöver uppsöka veterinär för vård.

 

Värme.

Det har i år varit väldigt varmt och det kan vara jobbigt för hundarna. Hundar svettas bara genom trampdynorna och går de på het asfalt kan de bränna tassarna.
Blir din hund varm, se till att kyla mage/bröst först. 
Låt alltid hunden få tillgång till skugga, och vatten.
Jag gör "hundglass" med hjälp av plastbyttor, vatten och godis/köttfärs. Blandar godis och köttfärs med vatten och fryser in. Jag har sådana pyttesmå plastburkar men man kan göra det i glassformar, eller på en bricka (man kan med hammare dela "glassen" i mindre bitar då). Det är väldigt uppskattat av hundarna.

Bad.

När det är så varmt gillar många hundar att bada. Egen pool kan vara jättekul, annars brukar mina bada i bäckar, åar, och sjöar, se bara till att det inte finns blågröna alger i vattnet då det kan vara dödligt för hund. Simning är ett jättebra sätt att motionerna hunden på sommaren.

Tänk bara på att det är rätt jobbigt så börja med bara några minuter och håll koll på hundens andning, låter den ansträngd, behöver hunden vila.
Jag har alltid flytväst och lina om vi åker för att simma i sjö eller större vattendrag. På så sätt får hunden en mer balanserad träning och det är säkert hela tiden.

32598570_2309000442458569_6571303046666518528_n

 

Ut och njut i solen med era godingar! :) Det ska jag göra!


Jag har varit på berikningskurs sista delen.... kursen.

Så, då var jag ju på kurs. Jag och Hjördis var på lördagen och jag och Theo på söndagen.

Vi var hos Mia Karlsson som har Lyckliga Jyckar.

Hon var den som introducerade mig för berikning, för, tja, vad kan det vara nu.... 6 år sen?! Något sådant.

I vilket fall, bor ni i Östergötland rekomenderar jag att gå någon av hennes kurser. Hon är väldigt duktig på att se ekipaget och hunden. Inga fördomar mot raser, men enormt duktig på att läsa hund.

På lördagen fick vi teori, vilket, som ni kanske märkt på dessa blogginlägg är jätteviktigt, så man förstår vad det är man pysslar med. Så man kommer in i "beriknings tänket". 

Vi gjorde en luktbana, och Hjördis kissade sig igenom hela banan. Att hon på måndagen började löpa kan vara en förklaring till det beteendet. Annars är Australisk terrier en ras som gärna kommunicerar med att kissa.

På söndagen var vi i skogen och skulle ge hundarna en berikningsbana. Det var jättespännande att se de andra hundarna. Jag hade en bild i mitt huvud att rottis damen som var med skulle krossa äggen så det skvätte. Jag har aldrig sett en sådan mjuk mun. Hon tog ägget, knäckte det med exakt så mycket kraft som behövdes för att öppna det och åt det så fint! Vilken hund! 

Jag tolkade Theo helt fel, vilket var spännande. Jag tyckte att han gick igenom banan utan att reagera på något (förutom när en kursdeltagare drog i ett snöre bakom en gran... Theo tyckte det var ytterst misstänksamt). När jag sen fick se video av det hela insåg jag hur jag misstagit mig.
Inför varje del av banan analyserade han, läste av gick inte rakt på något utan att först bestämt sig för att det var ok.

Han gjorde detta så snabbt att jag som förare helt enkelt missade det. Jag trodde att han kanske inte haft så kul. Men när jag ser videon ser jag precis hur mycket han faktiskt jobbar! Superspännande för mig!

 

Lärde jag mig något nytt på kursen?
japp, jag lärde mig att jag absolut har förutfattade åsikter om min hund.
Jag lärde mig läsa andra hundar.

Jag hade helt enkelt en kanonhelg! Både jag och hundarna sov gott efter de två dagarna! RSS